Cyprus uvoľnil niektoré obmedzenia pre klientov ruskej banky

09.06.2013 Celý región

Nikózia 9. júna (TASR) - Cyperské úrady koncom tohto týždňa zrušili obmedzenia pre výber a presun peňazí klientom ruskej banky Avtovazbank, ktorí nežijú na stredomorskom ostrove. Informovala o tom agentúra AP.

Banka s centrálou v Rusku je tak ďalším zo zahraničných finančných ústavov na Cypre, ktorým ostrovné úrady zmiernili kontrolu kapitálu. Ale pre klientov Avtovazbank, ktorí žijú na ostrove, stále zostáva v platnosti maximálny limit na výber hotovosti vo výške 300 eur denne.

Cyprus zaviedol kontrolu pohybu kapitálu 28. marca po tom, ako sa dohodol s veriteľmi na záchrannom balíku. Európska únia (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF) schválili Cypru úver vo výške 10 miliárd eur, ostrovný štát však potrebuje na sanáciu bánk a ekonomiky odhadom 23 miliárd eur. Podmienkou záchranného úveru pritom je, že Cyprus získa zvyšné peniaze z vlastných zdrojov. Vláda v Nikózii sa preto rozhodla jednorazovo zdaniť bankové vklady nad 100.000 eur. A aby zabránila odlevu peňazí z účtov, zaviedla kontrolu pohybu kapitálu. Cyprus postupne niektoré obmedzenia uvoľňuje.
 

Vyberte región